O festivalu

SMART fest

Stolac Music and ARTs festival

SMART fest (Stolac Music and ARTs festival) svake godine dva dana u mjesecu lipnju u gradić na Bregavi donosi spoj glazbe, kazališta, ulične umjetnosti, filma te svega što bi se moglo svesti pod nazivnik urbane kulture. Težnja festivala je da kroz različite kulturne i umjetničke sadržaje postane i ostane urbano i kulturno naslijeđe grada Stoca.

Poseban naglasak festival stavlja na interakciju, uključivanje i sudjelovanje mladih kroz različite programske sadržaje. Primjer je suradnja sa Srednjom školom Stolac koja je ostvarena kroz streetart radionice i odigravanje predstave „Priča o dva brata“, koja je nastala u koprodukciji sa Malim teatrom Mostar, a svoju premijeru je imala na otvaranju festivala 2017. godine, gdje su djeca svojom kreativnošću i glumačkim umijećem oduševili mnogobrojnu publiku.

Najpopularniji dio SMART festa je njegov bogati koncertni program. Osim prilike da se svake godine publici predstave popularni bendovi iz regije, želja je i da festival posluži kao promocija kvalitetnim mladim bendovima iz okolice čije vrijeme tek dolazi, tako da su nam se do sada predstavili perspektivni bendovi PTSP i Floridus iz Mostara, LA Grange iz Širokog brijega te 7. nebo iz Trebinja, Nešto između iz Mostara, Fourgon blau iz Čapljine… Probrani niz izvođača svojim odličnim nastupima ostao je u posebnom sjećanju publike pa su tako na festivalu unazad pet godina nastupili Zoster, Marijan Ban i Diktatori, klapa Contra, Ante Cash, Psihomodo pop, Opća opasnost, Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli, Who see i Željko Bebek.

Uz izniman koncertni niz, festival svake godine ugosti različite kazališne predstave i predstave za djecu. Publika je do sada mogla pogledati predstave Otirač, Ne igraj na Engleze, Priča o dva brata, Koko u školi za klaune, Abeceda književnosti, Mala škola glume, Magic show za cijelu obitelj…, gdje je posebno uživala najmlađa publika.

Koncerti

Predstave

Street art

Filmovi

godina

izvođača

događaja

posjetitelja

Organizator

Udruga građana Inicijativa Stolac

Organizator SMART festa je Udruga građana Inicijativa Stolac, nastala s ciljem unapređenja kvalitete života i kulture življenja kroz organizaciju kulturnih, umjetničkih, ekoloških, rekreativnih, edukativnih i dobrotvornih aktivnosti i projekata te očuvanje bogate kulturno-povijesne baštine u gradu Stocu.

SMART fest

Rekli su o festivalu

Tarik Filipović | Glumac

"Bila mi je čast i zadovoljstvo biti dijelom SMART Festa i moram zaista pohvaliti organizatore, koji su, osim što su odlični organizatori, ujedno i odlični domaćini. Ono što ja želim SMART festu je da ga mnogi prepoznaju i da traje barem pet dana te da raste iz godine u godinu. Iskreno se nadam da ću ponovno doći u Stolac te da ćemo se ponovno družiti."

Vinko Čemeraš

"Od organizacije do same svirke sve na najvećem nivou. Prelijepo mjesto, dobra glazba i uživanje je zagarantirano. Nadam se da će se ovakva ljubav prema glazbi i festivalu kakvu imaju smartovci preliti i na ostatak države gdje se i ne njeguje takav stil glazbe."

Deda | Who see

"Bilo nam je izuzetno zadovoljstvo da nastupimo na SMART festu 2021. godine...uživali smo u gostoprimstvu, upoznali ekipu, obišli znamenitosti i podijelili dobar vajb sa publikom. U svoje ime i u ime kompletne Who See klape hvala i rado ćemo se odazvati i pozivima u budućnosti."